جناب مهندس خلیلی عزیز
سلام.
مطلب فوق برای من، با توجه به تجربه های عینی که داشته ام، بسیار جالب بود.
من عادل طالبی هستم. کارشناس نرم افزار از دانشگاه آزاد تهران و کارشناس ارشد تجارت الکترونیک سازمان مدیریت صنعتی.
از سال 1380 در زمینه آزمون های ورودی و جذب دانش آموز در مدارس معروف و مهم تهران فعال هستم و اهمیت موارد مطرح شده را به صورت عینی در مدارس دیده و تجربه کرده ام.
به همین دلیل، پس از مطالعه آن اقدام به افزودن برخی مطالب و موارد به آن کردم. بررسی فرمایید و اگر مناسب دیدید، آن را منتشر فرمایید :
مطلبی را در سایت مهندس سلیم خلیلی خواندم با عنوان “مدیریت ارتباط با مشتری CRM”. با توجه به تجربه دوازده – سیزده ساله ام در بحث بازاریابی مراکز آموزشی و مدارس (شامل ثبت نام ها، انتخاب دانش آموز، هدایت دانش آموزان به مدارس و …) آن را در راستای “مدرسه ای شدن” و “آموزشی شدن” تغییر دادم.
اصل مقاله را می توانید در سایت salimkhalili.com مطالعه کنید.
موفق باشید.
ارادتمند، عادل طالبی.
مدیریت ارتباط با مشتری CRM در مدارس و مراکز آموزشی
بحران های اخیر در زمینه کاهش تعداد دانش آموز، کاهش قدرت اقتصادی اولیا در پرداخت شهریه، افزایش هزینه های ارائه خدمات آموزشی، افزایش تعداد رقبا (مدارس غیر دولتی)، کاهش تعداد پایه های تحصیلی (در دوره دبیرستان)، افزایش عرضه در مقابل کاهش تقاضا در بازار آموزشی و … مدارس را به نیاز برای تلاش بیشتر در راستای تقویت و پرورش وفاداری مشتری، آگاه کرده است. بسیاری از مقالات در حال حاضر به موضوع اهمیت فزاینده ارائه خدمات عالی به مشتریان در زمان بروز بحرانهای مختلف مثل بحران اقتصادی اخیر میپردازند. دلیل این امر بسیار ساده و بدیهی است: مشتریان وفادار به واسطه حمایت و پشتیبانیشان، به سازمان کمک میکنند، بحران را تحمل کنند.
بیشک، این منطق تا حد زیادی حتی در مدارس و مراکز آموزش نیز میتواند درست باشد. یادمان باشد که حتی موسسات خیریه مانند محک و باران و … نیز ذاتاً بنگاه اقتصادی هستند و قوانین بنگاه های اقتصادی درباره آنها صادق است با این فرق که در این نوع بنگاه ها، موسسین سود نمی برند و گرنه قواعد و قوانین، همان ها هستند که در سایر بنگاه های اقتصادی جاری و ساری هستند.
مدارس، مراکز آموزشی و آموزشگاه ها نیز مانند سایر بنگاه های اقتصادی، بدون مشتریان وفادار نمیتواند به حیات خود ادامه دهد. با این حال مشکل اینجا است که این موفقیت ناشی از وفاداری آنچنان که ساده به نظر میرسد، ساده نیست. مثل بسیاری از ایدههای «بزرگ» دیگر، شرایطی وجود دارند که استراتژیهای وفاداری بیشک درست هستند، اما کمتر مورد توجه قرار میگیرند و در عین حال شرایط دیگری هم وجود دارند که این استراتژیها اشتباه هستند.
وفاداری هم یک ایده بزرگ است. وفاداری در پایهایترین سطح به معنای احساس وابستگیای است که باعث میشود کسی مایل باشد به ارتباطش ادامه دهد. در حال حاضر غالبا وفاداری انحصاری و کامل در قلب و ذهن مشتریان با وفاداری چندگانه به تعداد زیادی از محصولات جایگزین شده است.
در مدارس، شاهد هستیم که کمتر از 40 درصد اولیا اعتقاد دارند که به آن مدرسه یا واحد آموزشی، علاقه دارند و آن را به سایر بستگان خود و دوستان توصیه می کنند. حتی اگر ما طبقهبندی خود را به اولیا و دانش آموزانی که احساس میکنند وفادار هستند و مایل به تعامل به آن مدرسه هستند محدود کنیم، تنها یک چهارم تا یک پنجم استفاده کنندگان از خدمات آموزشی را در نظر گرفتهایم. در واقع تنها کمتر از 15 درصد مشتریان یک بنگاه (بخوانید مدرسه) حقیقتا سودآور هستند و بسیاری از مشتریان سودآور یک شرکت وفادار نیستند.
این امر مدیران را با مشکل وفاداری مواجه میکند، اما اگر اغلب مشتریان یک بنگاه سودآور نباشند، پس چطور یک استراتژی وفاداری مشتری میتواند بازگشت سرمایه مثبتی ایجاد کند؟ به جای اینکه ببینید آیا به اندازه کافی مشتریان وفادار (بخوانید اولیای وفادار، دانش اموزان وفادار، فارغ التحصیلان وفادار و …) در مجموعه مشتریان خود دارید یا نه، باید از خودتان سه سوال پیچیدهتر را بپرسید:
۱ – چه مشتریان وفاداری برای کسبوکار ما مفید هستند؟
۲ – چطور آنها را حفظ کنیم؟
۳ – چطور مشتریان بیشتری مثل آنها جذب کنیم؟
در اوضاع رکود کنونی، مشتریان هم در زمینه B2B و هم در زمینه B2C (تبادل تجاری بین دو بنگاه، مثلاً دو مدرسه یا واحد آموزشی و تبدلات B2Cبه معنی تبادلات تجاری بین ارائه دهنده خدمات و دریافت کنندگان خدمات) نسبت به مسایل اقتصادی حساس هستند.
البته این مساله اساسا مشکلی ندارد و ما به عنوان مدیر باید بدانیم اگر میخواهیم لایق وفاداری مشتریانمان باشیم، باید با کسبوکارمان به نیازهای آنها پاسخ دهیم.
اما سادهترین راهحل برای افزایش وفاداری مشتری در یک بازار راکد، دادن پیشنهادهای قیمتی است. در واقع بنگاههایی که از طریق برنامههای وفاداری، میزان وفاداری مشتریانشان را ثبت و دنبال میکنند، میتوانند مطمئن باشند که با هر کاهش قیمت در محصولاتشان، درجه وفاداری مشتریان افزایش مییابد. اما این استراتژی، یک استراتژی بد است. البته این به آن معنا نیست که نباید به دنبال راههایی برای کارآیی بیشتر باشیم تا از این راه هزینه کمتری را به واسطه قیمت پایینتر محصول به مشتریان شرکت منتقل کنیم.
اما باید توجه داشت که وفاداری ناشی از مسائل مربوط به قیمت، نازلترین نوع وفاداری و در واقع به این معنا است که ما قادر نیستیم در محصولات یا خدماتمان ارزش متفاوتی برای مشتری خلق کنیم.
نقطه شروع هر استراتژی وفاداری، پاسخ به این سوال است که چه مشتریان وفاداری برای ما سودآور هستند و کدامها نیستند. بررسی دقیقتر این دو گروه مشتری دلایل مختلف برای وفادار بودن آنها را آشکار میکند. مشتریان وفاداری که سودآور نیستند، اغلب به دو دلیل نسبت به شرکت وفاداری دارند:
۱ – آنها بیشتر به واسطه سیاستهای کاهش قیمتی و سیاستهایی شبیه آن به شرکت وفادار شدهاند.
۲ – آنها به دنبال میزان خدمات بیش از حدی هستند و مایل نیستند به همان اندازهای که آن خدمات ارزش دارند، هزینه کنند.
در مقابل، مشتریان وفادار سودآور بیشتر متوجه جنبههای متمایزکننده محصولات یا خدماتی هستند که بنگاه ارائه میکند. نکته کلیدی برای یک استراتژی موفق وفاداری این است که کاملا این جنبههای متمایزکننده را مشخص کرده و روی بهبود این المانها به شکل مشهود، تمرکز کنند. به علاوه بسیار ضروری است که ما به شکل فعالانه کاری کنیم که مشتریان و به خصوص مشتریان ثروتمند ما بدانند که شرکت ما برای ارائه این ارزشها و المانهای خاص ادامه حیات میدهد. با انجام این کار بهترین مشتریان ما به وضوح متوجه میشوند که چرا سازمان ما لیاقت وفاداری آنها را در شرایط خوب یا بد دارد.
به عبارت دیگر، اگر بخواهیم پاراگراف های فوق را در حوزه مدارس غیر دولتی مصداق یابی کنیم، با تجربه مدارس معروف و مهم شهر تهران در سال های اخیر مواجه می شویم: به جای اینکه قیمت ها را کاهش دهیم، تعداد و کیفیت خدمات آموزشی خود را افزایش می دهیم تا وفاداری مشتریان را افزایش دهیم.
این نشان می دهد که استراتژی مدارسی که با انواع “بورسیه” و “تخفیف در شهریه” و … اقدام به ثبت نام دانش آموزان می کنند، با توجه به اینکه در ادامه و با دریافت های کمتر از حد لازمی که انجام داده اند نمی توانند خدمات مناسب را به متقاضیان ارائه دهند و در بلند مدت، همین مشتریان موجب بازخوردهای منفی خواهند شد. متقاضیان آزمون های میان پایه ی مدارس مهم و با کیفیتی مانند مدارس علامه طباطبایی (در بین مدارس پسرانه) و مهدوی و خرد (در مدارس دخترانه) موید این مطلب است که وفادارسازی مشتریان بر اساس سیاست های کاهش هزینه، در بلند مدت موفق نخواهند بود. چنین تغییر رویکردی را امروزه در مدارس رو به رشدی مانند مهرآیین و خاتم در بین مدارس پسرانه و مدارسی مانند دبیرستان دخترانه نوآور نیز شاهد هستیم.
واقعیت این است که مدارس، اگر می خواهند در بلند مدت موفق شوند، به جای اینکه به رقابت قیمتی بپردازند، باید به رقابت در زمینه کیفیت بپردازند. در این رقابت، در درجه اول دانش آموز، در درجه دوم اولیای دانش آموز منتفع می شوند. در مرحله بعد و در میان مدت و بلند مدت، آنکه منتفع می شود، خود مدسه است که از طریق سیاست های وافادارسازی مشتریان بر اساس رویکردهای ارائه خدمات بیشتر و موثر تر موفق به این کار شده است.
منبع اصلی : Harvard Business Review
مترجم متن اصلی : الهام جوادی
تغییر دهنده و تنظیم کننده بر اساس بازار آموزشی ایران : عادل طالبی
منتشر کننده : مهندس سلیم خلیلی
2014-06-14 13:49 GMT+04:30 سایت مهندس سلیم خلیلی <khalili.salim@gmail.com>:
سایت رسمی سلیم خلیلی |
وفاداری مشتری همیشه هم خوب نیستPosted: 21 May 2014 10:30 PM PDT
وفاداری مشتری همیشه هم خوب نیست سلیم خلیلی مشاور مدیریت و مدرس در حوزه های بازاریابی و فروش، منابع انسانی، عارضه یابی سازمان، مدیریت استراتژیک، مدیریت برند و … این مطلب را برای شما انتخاب کرده است. بحران اقتصادی اخیر شرکتها را به نیاز برای تلاش بیشتر در راستای تقویت و پرورش وفاداری مشتری، آگاه کرده است. بسیاری از مقالات در حال حاضر به موضوع اهمیت فزاینده ارائه خدمات عالی به مشتریان در زمان بروز بحرانهای مختلف مثل بحران اقتصادی اخیر میپردازند. دلیل این امر بسیار ساده و بدیهی است: مشتریان وفادار به واسطه حمایت و پشتیبانیشان، به سازمان کمک میکنند، بحران را تحمل کنند. بیشک، این منطق تا حد زیادی میتواند درست باشد. هیچ بنگاهی بدون مشتریان وفادار نمیتواند به حیات خود ادامه دهد. با این حال مشکل اینجا است که این موفقیت ناشی از وفاداری آنچنان که ساده به نظر میرسد، نیست. مثل بسیاری از ایدههای «بزرگ» دیگر، شرایطی وجود دارند که استراتژیهای وفاداری بیشک درست هستند، اما کمتر مورد توجه قرار میگیرند و در عین حال شرایط دیگری هم وجود دارند که این استراتژیها اشتباه هستند. |
مشاور مدیریت، بازاریابی و فروش، بازاریابی، فروش، مشاوره مدیریت، تبلیغات، منابع انسانی، مدیریت استراتژیک، بازاریاب،
ویزیتور، آموزش، خدمات، برنامه ریزی، کیفیت، مدیریت کیفیت، مدیریت منابع انسانی، مدیریت فناوری اطلاعات، مدیریت منابع، مدیریت مالی، مدیریت پروژه، مدیریت بازار، مدیریت تحقیقات، بازار، مدیریت تحقیق و توسعه، مدیریت ارتباط با
مشتری، مدیریت شکایت مشتری، مدیریت سنمجش رضایت مشتری، مدیریت پایگاه داده، مدیریت استراتژیک، مدیریت فروش، مدیریت پیش بینی فروش، مدیریت برنامه بازار، مدیریت برنامه فروش، مدیریت تبلیغات، مدیریت برند، مدیریت موفقیت،
مدیریت راه موفقیت، مدیریت پول، مدیریت زبان بدن، مدیریت کسب و کار، مدیریت نرم افزار، مدیریت ایرانی، مدیریت بازاری، مدیریت توریسم، مدیریت گردشگری، مدیریت آژانس، مدیریت دمینگ، مدیریت پورتر، مدیریت، مشاوره، مدیر،
مدیریت مصاحبه، مدیریت استخدام، مدیریت زمان، مدیریت کارخانه، مدیریت حملات، مدیریت بحران، مدیریت سامانه، مدیریت زنجیره تامین، مدیریت مشتری، مدیریت رفتار مشتری، مدیریت روانشناسی مشتری، مدیریت روانشاسی، مدیریت
اخلاق، مدیر، مدیریت خرید، مدیریت پشتیبانی، مدیریت مذاکره، مدیریت زمان در مذاکره، مدیریت مذاکره موثر، مدیریت مذاکرات، مدیریت مذاکرات موفق مذاکره، دوره آموزش مدیریت موفقیت در کسب و کار، امکان سنجی، مدیریت عملکرد،
مدیریت خرده فروشی، مدیریت شرکت مدیریت کلان، مدیریت اقتصاد، زنجیره ارزش پورتر، چرخه دمینگ، زنجیره ارزش، تحلیل swot ، هنری فایول، زنجیره ارزش، مایکل پورتر، آمیخته بازاریابی، 4p مدل ، زنجیره ارزش پورتر،
14 اصل فایول، آمیخته بازاریابی، کتابخانه زیرساخت فناوری اطلاعات، مصاحبه شغلی، اصول 14 گانه هنری فایول، خدمات پس از فروش در بازاریابی، دوره آموزشی microsoft crm ، ماتریس swot، تسهیلات
بانکی، مدیریت صادرات، وام بانکی ، Management consulting , marketing and sales, marketing, sales , management
consulting , advertising, human resources , strategic management , marketing, visitor ,
education, planning, quality , quality management, human resource management , information
technology management , resource management , management financial , project management, market
research, management , marketing , management, research and development, customer relationship
management , customer complaint management , customer satisfaction Snmjsh management , database
management, strategic management , sales management , sales forecasting management , program
management market program management, sales management, advertising, brand management ,
management success, management success , management, money management, body language, business
management , software management , Iranian management , market management, tourism management ,
tourism management , agency management , management Deming , Porter’s management , management
consulting, management , interview management , recruitment management , time management, plant
management , management attacks, crisis management, system management , supply chain management ,
customer management , behavior management , customer management, customer psychology ,
management, psychology , ethics management , Manager, purchasing Manager , support management ,
negotiation management , time management , negotiating , negotiation, effective management ,
negotiation management , negotiation management , successful negotiation, success in business
management training , feasibility , performance management, retail management , company
management macroeconomic management , economic management, Porter’s value chain , Deming cycle ,
value chain analysis, swot, Henry Fayvl value chain , Porter , marketing mix , 4p model, Porter’s
value chain , Article 14 Fayvl , marketing mix , the IT infrastructure Library information, job
interview , Henry Fayvl of 14 persons , after sales services, marketing , training microsoft crm,
matrix swot, credit, export management , mortgage banking، مشاور مدیریت، بازاریابی و فروش، بازاریابی، فروش، مشاوره مدیریت، تبلیغات، منابع انسانی،
مدیریت استراتژیک، بازاریاب، ویزیتور، آموزش، خدمات، برنامه ریزی، کیفیت، مدیریت کیفیت، مدیریت منابع انسانی، مدیریت فناوری اطلاعات، مدیریت منابع، مدیریت مالی، مدیریت پروژه، مدیریت بازار، مدیریت تحقیقات، بازار، مدیریت
تحقیق و توسعه، مدیریت ارتباط با مشتری، مدیریت شکایت مشتری، مدیریت سنمجش رضایت مشتری، مدیریت پایگاه داده، مدیریت استراتژیک، مدیریت فروش، مدیریت پیش بینی فروش، مدیریت برنامه بازار، مدیریت برنامه فروش، مدیریت
تبلیغات، مدیریت برند، مدیریت موفقیت، مدیریت راه موفقیت، مدیریت پول، مدیریت زبان بدن، مدیریت کسب و کار، مدیریت نرم افزار، مدیریت ایرانی، مدیریت بازاری، مدیریت توریسم، مدیریت گردشگری، مدیریت آژانس، مدیریت دمینگ،
مدیریت پورتر، مدیریت، مشاوره، مدیر، مدیریت مصاحبه، مدیریت استخدام، مدیریت زمان، مدیریت کارخانه، مدیریت حملات، مدیریت بحران، مدیریت سامانه، مدیریت زنجیره تامین، مدیریت مشتری، مدیریت رفتار مشتری، مدیریت روانشناسی
مشتری، مدیریت روانشاسی، مدیریت اخلاق، مدیر، مدیریت خرید، مدیریت پشتیبانی، مدیریت مذاکره، مدیریت زمان در مذاکره، مدیریت مذاکره موثر، مدیریت مذاکرات، مدیریت مذاکرات موفق مذاکره، دوره آموزش مدیریت موفقیت در کسب و
کار، امکان سنجی، مدیریت عملکرد، مدیریت خرده فروشی، مدیریت شرکت مدیریت کلان، مدیریت اقتصاد، زنجیره ارزش پورتر، چرخه دمینگ، زنجیره ارزش، تحلیل swot ، هنری فایول، زنجیره ارزش، مایکل پورتر، آمیخته بازاریابی،
4p مدل ، زنجیره ارزش پورتر، 14 اصل فایول، آمیخته بازاریابی، کتابخانه زیرساخت فناوری اطلاعات، مصاحبه شغلی، اصول 14 گانه هنری فایول، خدمات پس از فروش در بازاریابی، دوره آموزشی microsoft crm ،
ماتریس swot، تسهیلات بانکی، مدیریت صادرات، وام بانکی ، Management consulting , marketing and sales, marketing, sales ,
management consulting , advertising, human resources , strategic management , marketing, visitor
, education, planning, quality , quality management, human resource management , information
technology management , resource management , management financial , project management, market
research, management , marketing , management, research and development, customer relationship
management , customer complaint management , customer satisfaction Snmjsh management , database
management, strategic management , sales management , sales forecasting management , program
management market program management, sales management, advertising, brand management ,
management success, management success , management, money management, body language, business
management , software management , Iranian management , market management, tourism management ,
tourism management , agency management , management Deming , Porter’s management , management
consulting, management , interview management , recruitment management , time management, plant
management , management attacks, crisis management, system management , supply chain management ,
customer management , behavior management , customer management, customer psychology ,
management, psychology , ethics management , Manager, purchasing Manager , support management ,
negotiation management , time management , negotiating , negotiation, effective management ,
negotiation management , negotiation management , successful negotiation, success in business
management training , feasibility , performance management, retail management , company
management macroeconomic management , economic management, Porter’s value chain , Deming cycle ,
value chain analysis, swot, Henry Fayvl value chain , Porter , marketing mix , 4p model, Porter’s
value chain , Article 14 Fayvl , marketing mix , the IT infrastructure Library information, job
interview , Henry Fayvl of 14 persons , after sales services, marketing , training microsoft crm,
matrix swot, credit, export management , mortgage banking، مشاور مدیریت، بازاریابی و فروش، بازاریابی، فروش، مشاوره مدیریت، تبلیغات، منابع انسانی،
مدیریت استراتژیک، بازاریاب، ویزیتور، آموزش، خدمات، برنامه ریزی، کیفیت، مدیریت کیفیت، مدیریت منابع انسانی، مدیریت فناوری اطلاعات، مدیریت منابع، مدیریت مالی، مدیریت پروژه، مدیریت بازار، مدیریت تحقیقات، بازار، مدیریت
تحقیق و توسعه، مدیریت ارتباط با مشتری، مدیریت شکایت مشتری، مدیریت سنمجش رضایت مشتری، مدیریت پایگاه داده، مدیریت استراتژیک، مدیریت فروش، مدیریت پیش بینی فروش، مدیریت برنامه بازار، مدیریت برنامه فروش، مدیریت
تبلیغات، مدیریت برند، مدیریت موفقیت، مدیریت راه موفقیت، مدیریت پول، مدیریت زبان بدن، مدیریت کسب و کار، مدیریت نرم افزار، مدیریت ایرانی، مدیریت بازاری، مدیریت توریسم، مدیریت گردشگری، مدیریت آژانس، مدیریت دمینگ،
مدیریت پورتر، مدیریت، مشاوره، مدیر، مدیریت مصاحبه، مدیریت استخدام، مدیریت زمان، مدیریت کارخانه، مدیریت حملات، مدیریت بحران، مدیریت سامانه، مدیریت زنجیره تامین، مدیریت مشتری، مدیریت رفتار مشتری، مدیریت روانشناسی
مشتری، مدیریت روانشاسی، مدیریت اخلاق، مدیر، مدیریت خرید، مدیریت پشتیبانی، مدیریت مذاکره، مدیریت زمان در مذاکره، مدیریت مذاکره موثر، مدیریت مذاکرات، مدیریت مذاکرات موفق مذاکره، دوره آموزش مدیریت موفقیت در کسب و
کار، امکان سنجی، مدیریت عملکرد، مدیریت خرده فروشی، مدیریت شرکت مدیریت کلان، مدیریت اقتصاد، زنجیره ارزش پورتر، چرخه دمینگ، زنجیره ارزش، تحلیل swot ، هنری فایول، زنجیره ارزش، مایکل پورتر، آمیخته بازاریابی،
4p مدل ، زنجیره ارزش پورتر، 14 اصل فایول، آمیخته بازاریابی، کتابخانه زیرساخت فناوری اطلاعات، مصاحبه شغلی، اصول 14 گانه هنری فایول، خدمات پس از فروش در بازاریابی، دوره آموزشی microsoft crm ،
ماتریس swot، تسهیلات بانکی، مدیریت صادرات، وام بانکی