داستان سازنده سوپر ماریو
سلیم خلیلی مشاور مدیریت و مدرس در حوزه های بازاریابی و فروش، منابع انسانی، عارضه یابی سازمان، مدیریت استراتژیک، مدیریت برند و … این مطلب را برای شما انتخاب کرده است.
«نینتندو» یک شرکت چندملیتی در «کیوتو» ژاپن است که در 23 سپتامبر سال 1889 توسط «فوساجیرو یامایوشی» تاسیس شده و از هر نظر قدیمیترین و باتجربهترین کمپانی در صنعت بازی بوده است. این شرکت تا اکتبر سال 2008 بیش از 470 میلیون دستگاه و حدود 7/2 میلیارد نرم افزار برای این دستگاههایش فروخته است.
شرکت مزبور در ابتدا «نینتندو کوپای» نام داشت و به تولید کارتهای بازی میپرداخت. این کارتها به شدت مورد توجه قرار گرفتند و یامایوشی کارمندان زیادی را برای تولید عمده آنها استخدام کرد تا بتواند حجم بالای تقاضا را پاسخگو باشد. تولید این محصول ادامه یافت و حتی مسابقات قهرمانی آنها به نام «نینتندو کاپ» تشکیل شد.
در سال 1956 هیروشی یامایوشی، نوه فوساجیرو، طی بازدیدی از آمریکا برای شرکت های تولید کارت بازی در آن کشور، متوجه شد که بزرگترین شرکت در زمینه کاری آنها، دفتر بسیار کوچکی دارد. این نقطه عطفی در ذهن هیروشی بود و او محدودیت بازار کارتهای بازی را درک کرد.
از دوره هیروشی افتخارات و سوددهی این شرکت افزایش یافت. او به کار ساخت کارتهای بازی مدرن رویآورد و موفق شد 600 هزار بسته از آن را به فروش برساند. در سال 1963 نام شرکت به «نینتندو» تغییر یافت و به تجارتهای کوچک متنوعی دست زد. مثلا یک شرکت تاکسیرانی و همچنین کارخانه مواد غذایی تاسیس کردند.
در سال 1974 نینتندو به مشکلات مالی دچار شد و تا مرز سقوط نیز پیش رفت ولی تصمیم این شرکت برای ساخت دستگاه بازی رنگی، این وضعیت را تغییر داد و سه سال بعد اولین دستگاه بازی رنگی آنها وارد بازار ژاپن شد. این دستگاه از 6 رنگ استفاده میکرد و تنها یک بازی تنیس بر روی آن نصب شده بود.
نینتندو در سال 1975 اولین کنسول بازیهای کامپیوتری عمومی که با سکه کار میکرد را به بازار معرفی نمود که با استقبال بینظیری روبهرو شد. 6 سال بعد یعنی در سال ۱۹81 آتاری 2600 را به بازار ژاپن و بعد آمریکا وارد کرد ولی این کنسول در اوایل با استقبال مناسبی روبهرو نشد. هیروشی به یک جوان فرصت داد تا آینده شرکت نینتندو را متحول کند. «شیگرو میاموتو» بلافاصله شروع به ساخت اولین بازی «سوپر ماریو» کرد که با استقبال بینظیری روبرو شد. این بازی به همراه دستگاه آتاری 2600در روز اول 40 هزار دستگاه فروش داشت.
پس از موفقیتهای بسیار، فروش کنسول آتاری در ژاپن به 75 میلیون دستگاه رسید و این دستگاه 23 درصد از اسباب بازی های دنیا را در آن زمان به خود اختصاص داد. البته سری بازیهای ماریو به فروش 500 میلیون نسخه نیز رسید. در سال 1993 هالیوود قصد ساخت فیلم ماریو را داشت و بازیگر مورد نظر برای این نقش 5 میلیون دلار درخواست کرده بود که با مخالفت نینتندو روبهرو شد. این شرکت در سال 1997 کنسول 64 را وارد بازارهای جهان کرد و باز هم سری بازی ماریو و بازی جدید «زلدا» فروش بالایی برای نینتند و رقم زدند که رکورد جدید بهجای گذاشت.
در سال 2001 کنسول game cube وارد بازارهای جهانی شد ولی این بار حضور دو رقیب نینتندو یعنی سونی و سگا رقابت را بسیار سخت کرده بود که خیلی زود سگا شکست خورد ولی game cube با تکنولوژی 485 مگاهرتزی و با گرافیک 128 بیتی قویترین کنسول در زمان خود بود. این کنسول بعد از یک سال وارد بازارهای آمریکا شد و در حالی که سونی یک سال زودتر به بازار وارد شده بود، توانست بیش از 28 میلیون دستگاه به فروش برساند در حالیکه سونی بعد از 2 سال رقم فروش خود را به 28 میلیون دستگاه رسانده بود.
نینتندو دو کنسول جدید DS و GAME BOY را عرضه کرد تا اجازه ندهد هیچ شرکتی حرفی برای گفتن داشته باشد. نینتندو در سال 2002 میلادی 67 میلیارد و 300 میلیون ین سودآوری داشت و در سال 2003 میلادی به 54 میلیارد ین معادل 509 میلیون دلار رسیده بود که این کاهش به علت فروش کم کنسول این شرکت در ژاپن بود.
نینتندو باید بیش از توجه به بازیهای مورد علاقه قدیمی به فکر ایدههای جدید و تازه برای دنیای بازیهای الکترونیکی باشد. البته نباید تمامی انرژی خود را صرف بیرون دادن نسخههای جدید خود بکند، اما اگر میخواهد در مقابل رقبای سرسختی چون سونی و مایکروسافت دوام بیاورد، باید نگاهی ورای ساختارهای متکی بر علاقه طرفدارانش داشته باشد.این شرکت که تاکنون با تمام کنسولها و بازیهای خود بیشترین فروش را در بازارهای جهان دارد و امیدوار است با کنسول جدید خود که به انقلاب معروف است بازهم در دور رقابت پیروز شود.
نینتندو بیش از چهار هزار کارمند داشته و در سال گذشته میلادی درآمدی بالغ بر 15 میلیارد دلار را از آن خود کرده است.