۱۴ مورد از ابزار مناسب کسب و کار
مدیریت یک کسب و کار نیازمند داشتن دانش مدیریت کسب و کار می باشد. زمانی که یک کارآفرین کسب و کاری را ایجاد می کند، فقط ایجاد می کند و این ایجاد کردن به این معنی نیست که آن را می تواند مدیریت کند. مشکل اصلی خیلی از از کارآفرینها در این نکته است که چون کسب و کار را ایجاد کرده اند فکر می کنند می توانند مدیریت کنند و خود بهترین مدیر برای کسب و کار خود می باشند. جمله معروف این کارآفرینها این است “خودت باید بالا کارخود باشی”.
فعالیت و همکاری با مجموعه های مختلف صنایع (عذایی، فناوری اطلاعات، بهداشتی، کشاورزی، نفتی و ….) در سمت های مختلف و مشاوره دادن به آن دوستان و گذراندن دوره تحلیل کسب کار در موسسه بین المللی International Institute of Business Analysis) IIBA) متوجه مشکل مشترکی در تمام سازمانهای، شرکتها و بنگاه های اقتصادی ایرانی شدم و آن نبود ابزار های مناسبی در سازمان برای مدیریت کسب و کار بود.
بر همین اساس با تحلیل های مختلف ۱۴ ابزار زیر را شناسایی کردم. در اکثر سازمان ها تا آنجا که مدیریت ارشد مایل بود و بودجه سازمان اجازه می داد این ابزار ها را استفاده کردم. واقعا بعد از استفاده از ابزار ها تغییر را در سازمان می توان احساس کرد.
در پایین من لیست اسامی این ابزار ها را آورده ام. در آینده برای تک تک آنها مطلبی می نویسم و توضیحات لازم در مورد هر کدام را بیان می کنم:
- دیکتاتوری سازمانی (ماکیاولیسم)
- عدم اعتقاد به بازاریابی و برنامه بازاریابی (Marketing Plan)
- تعریف نبود شرح و چرخه شغل (Job Description and Rotation)
- نبود دید سیستمی و فرآیندی (Process Map)
- ترسیم نبود برنامه کسب و کار
- چرخه دمینگ (PDCA)
- اصول چهاردهگانه مدیریت (هنری فایول)
- پنج نیروی رقابتی (پورتر)
- طوفانذهنی (Brainstorming)
- تحلیل SWOT
- آمیخته بازاریابی (مک کارتی)
- زنجیره ارزش (پورتر)
- ماتریس گروه مشاوران بوستون (BCG)
- مدل هفت S (مک کینزی)