چگونه سرمایهگذاری كنیم؟
در دنیای سرمایهگذاری استراتژیها ابزار گوناگونی برای سرمایهگذاری وجود دارد، ولیكن میتوانیم سرمایهگذاریها را در سه دسته اصلی تقسیمبندی نماییم، مزیت اصلی كه در این مقاله پیگیری میشود، از این دیدگاه است كه تصمیمگیری در ارتباط با انتخاب نوع سرمایهگذاری را ساده تر میكند.
در ادامه به معرفی این سه نوع سرمایهگذاری و بیان مزایا و ایرادات آنها پرداخته میشود:
1.سرمایهگذاری منفعل(غیر فعال)
سرمایهگذاری غیر فعال، زمانی رخ میدهد كه شما به عنوان سرمایهگذار تصمیمگیری را به دست شخص دیگری سپرده و در حقیقت زمانی رخ میدهد كه شما در تصمیمگیری مرتبط با سرمایهگذاری دخالتی نداشته باشید. به عنوان مثال شما سرمایهگذاری را به عهده مدیر سرمایهگذاری خبرهای محول مینمایید.
مزیت اصلی سرمایهگذاری غیرفعال این است كه شما نیازی به داشتن تخصصی در ارتباط با سرمایهگذاری ندارید و همچنین شما نیازی به صرف زمان یا حتی هزینههای مازاد در ارتباط با سرمایهگذاری خود نخواهید داشت.
ایراد اساسی این نوع سرمایهگذاری نیز این است كه اولا شما كنترل مستقیم روی پولتان را از دست میدهید و ثانیا بازده این گونه سرمایهگذاری معمولا ناچیز میباشد
از نمونههای بارز این نوع سرمایهگذاری میتوان به حسابهای پسانداز، اوراق دولتی، سرمایهگذاری در مستغلات و صندوقهای مشترك سرمایهگذاری اشاره نمود. اغلب افراد برای بازنشستگی خود جهت بهرهمندی از برخی امتیازات خاص مالیاتی در سرمایهگذاریهای غیر فعال سرمایهگذاری مینمایند كه البته این موضوع در هر كشوری متفاوت است.
2.سرمایهگذاری فعال
در سرمایهگذاری فعال شما نقش فعالی در مدیریت سرمایهگذاری خواهید داشت. این شكل از سرمایهگذاری میتواند تمركز و دید بلندمدتی روی خرید و نگهداشت پرتفوی سهام داشته باشد یا میتواند نگاه كوتاه مدتی همانند معامله قراردادهای آتی داشته باشد.
برای انجام صحیح سرمایهگذاری فعال شما نیازمند دانش كافی، ابزار و استراتژیهای مورد استفاده در سرمایهگذاری هستید. شما همچنین نیاز به درك مفاهیم و اصول اساسی نظیر زمان تشكیل پرتفوی بهینه، نحوه كاهش زیان و تحلیل بازار خواهید داشت. علاوه بر این شما میبایست از توانایی بالایی جهت به كارگیری این استراتژیها در مواقع لزوم برخوردار باشید كه مورد آخر معمولا مشكلترین جنبه سرمایهگذاری فعال میباشد.
مزیت سرمایهگذاری فعال، قدرت اعمال كنترل بیشتر روی سرمایهگذاری نسبت به سرمایهگذاری غیرفعال و نیز توانایی بالقوه بالاتر جهت كسب سود از دیدگاه نظری است و عیب این گونه سرمایهگذاری ،صرف زمان در كسب دانش مورد نیاز و مهارت لازم جهت مدیریت سرمایهگذاریها و همچنین احتمال تحمل زیان بالقوه نسبت به سرمایهگذاری غیرفعال میباشد. از نمونههای بارز سرمایهگذاری فعال میتوان به سرمایهگذاری در سهام، اختیارات، معاملات آتی، معاملات ارزی، خرید و نگهداشت پرتفوی بهینه سهام، خرید و نگهداشت اموال تجاری، مسكونی و مستغلات اشاره نمود.
3.سرمایهگذاری مولد
با سرمایهگذاری مولد شما حقیقتا سرمایهگذاری را در جهتی كه منجر به سود بیشتر میشود، سوق میدهید. این شكل از سرمایهگذاری نیازمند مقدار زیادی مهارت و تجربه میباشد، لیكن اگر شما دارای مهارت و تجربه كافی شوید ،قادر خواهید بود به منافع زیادی دست پیدا نمایید. به همین دلیل، سرمایهگذاری مولد اغلب تحت عنوان «تبدیل فكر به پول» تعبیر میشود.
از مزایای سرمایهگذاری مولد میتوان به بالاترین سود بالقوه و بالاترین درجه كنترل و انعطافپذیری اشاره نمود.
از معایب آن نیز نیاز به داشتن بالاترین درجه از دانش، استقراض مجموع زیادی از پول و همچنین احتمال بالقوه بسیار بالای تحمل زیان در صورت اشتباه را میتوان نام برد.
نمونههای بارز سرمایهگذاری مولد شامل توسعه املاك، نوسازی املاك، اصلاحات تجاری و توسعه، بازاریابی محصول جدید و… میباشد.
در پایان هنگامی كه شما در حال تصمیم گیری در ارتباط با این سه طبقه از سرمایهگذاری هستید، میبایست به برخی موارد نظیر: سطح دانش و تجربه خود، نقاط قوت و ضعف، دسترسی خود به منابع شامل پول و زمان و به خصوص عوامل شخصیتی خود شامل مهارت مدیریت زمان، مهارت تصمیمگیری، تحمل ریسك و انضباط شخصی توجه نمایید، البته بسیاری از مشاوران خبره جهت كمك به شما در هریك از این طبقهها و نیز بسیاری از منابع جهت كسب دانش و تجربه وجود دارد.